Avtorji
Copyright:
Ljubljanske mlekarne d.o.o.Kreativna zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
Internavti d.o.o. in Planet Pluton d.o.o., Hrvaška - http://www.north2.net/.
Vsebine:
Ljubljanske mlekarne d.o.o. in Internavti d.o.o.
Gospa Marija Rabuza iz Šentjurja velikonočno potico vsako leto pripravi po receptu svoje mame Brigite.
Recept se v družini Rabuza prenaša iz generacije v generacijo in vedno znova pričara okus po domu njihovim najbližjim.
Recept za orehovo potico družine Rabuza:
SESTAVINE:
TESTO
1 kg gladke moke
4 dcl Alpskega mleka
kvas
10 dag sladkorja
čajna žlička soli
4 cela jajca
jedilna žlica ruma
vanilija
limonina lupinica
NADEV
80 dag mletih orehov
3 cela jajca
20 dag sladkorja
mleko
vanilija
limonina lupinica
cimet
POSTOPEKKvas zmešamo v toplo mleko. Zmes zamešamo v moko in nato dodamo ostale sestavine. Dobro zmešamo. Pokrijemo in pustimo vzhajati na skupno dvojno količino.
Zmešamo sestavine za nadev, sladkor in cimet prilagajamo okusu. Mleka damo toliko, da je namaz srednje mazav.
Testo razvaljamo na prst debelo, namažemo z nadevom in zvijemo na roke – čimbolj tesno. Pekač dobro namažemo z maslom, vanj položimo zvito potico in tudi testo po vrhu dobro premažemo. Testo »preluknjamo« do dna. Pustimo vzhajati 40 minut. Pečico ogrejemo na 150 - 180°C in v njej pečemo potico 45 - 60 minut. Na dno pečice lahko postavimo lonček z vodo, da je potica bolj sočna. Ko potico vzamemo iz pečice, jo še nekaj časa pustimo v modelu, da se malo ohladi.
*Po želji lahko v nadev dodamo tudi rozine.